Meeting Logo

Nyheter - 04.05.2011

Høydegutta tilbake

Bislett-generalen inviter til sin øvelse

- Endelig, sier stevnedirektør for ExxonMobil Bislett Games, Steinar Hoen, og gleder seg til for første gang som sjef for stevnet å kunne invitere gutta til høydefest på «The World Record Track».

- Det er noe spesielt å invitere verdens beste utøvere i min gamle øvelse til friidrettsfesten, sier han. Og lover et felt den gamle mester selv hadde hatt problemer med å hanskes med i glansdagene.
- Alle kommer, sier han stolt. Steinar er fortsatt norgesrekordholder i øvelsen med 2.36. Et resultat han første gang klarte innendørs i Balingen i 1994, og som han gjentok utendørs i Berlin året etter. Ingen norske utøvere har siden været i nærheten av resultatet til Europamesteren fra Helsingfors i 1994.
- Nå håper jeg at Bislett-publikummet tar i mot dagens utøvere på samme måte som den gangen jeg selv deltok.
- Bislett var ett av høydepunktene hver eneste sesong, sier han.

Stjernene kommer
Norgesrekordholderen har samlet sammen et knippe av verdens beste hoppere til duell, og til kamp for å forsøke å slette kubanske Javier Sotomayors stadionrekord på 2.37.
- Den kan ryke i år, sier Hoen.
- For jeg tror aldri Bislett har sett et bedre felt. For øyeblikket er det Russland som dominerer høyde for herrer, og alle har bekreftet sin ankomst til den norske hovedstaden. I spissen stiller Ivan Ukhov, med et bestersesultat på 2.40 innendørs. Sist sesong toppet han verdensstatistikken med 2.36, fukgt av landsmennene Aleksandr Shustov, Andrey Silnov og Yaroslav Rybakov som alle hoppet 2.33. Ukhov vant også innendørs-EM i 2009 og 2011, og innendørs-VM i 2010, mens Rybakov er regjerende verdensmester fra Berlin i 2009, mens Silnov er regjerende OL-mester fra Beijing i 2008 og Shustov regjerende europamester fra Barcelona i 2010. Større dominans er det vanskelig å få. Største utforder blir nok Bahamas Donald Thomas, som vant VM i 2007 og er på full fart tilbake, og den stabile kyprioten Kyriakos Ioannou.

Fest og moro
Selv har Hoen en rekke gode minner fra årene han reiste verden rundt i kampen for å klatre nye centimetre mot blant andre Patrik Sjöberg, Javier Sotomayor og tyskerne Dietmar Mögenburg (som nå er bosatt i Norge og selv har to lovende barn i Jonas som hoppet 7.55 i lengde sist vinter og Katarina som hoppet i 1.80 i høyde sist sommer) og Carlo Thränhardt.Og ikke minst festene etter konkurransene - som var et kjennetegn for høydehopperne på den tiden. Først konkurranse og så party inn i de tidlige morgentimer var stikkordet den gangen, og det skjedde mer enn en gang at de ikke rakk flyet videre ... sent neste dag.

Dro den lenger
I dag er verdensener Ukhov en seriøs topputøver, men for noen sesonger siden virket det som om han gjorde alt for å kopiere de gamle heltene. Bare litt tidligere på dagen. Bildene av Ukhovs langt fra endru opptreden under Grand Prix-stevnet i Lausanne er blitt en legende på U-Tube. Nå har han fokus på helt andre U-Tube-innslag. Det han nå ønsker å se er seg selv vinne VM-gull eller slette Sotomayors verdensrekord på 2.45.
- Ukhov dro den vel litt lenger enn det vi gjorde. Vi festet etter stevnene og noen ganger før. Men aldri under, sier Steinar om russeren.

Bislett har ry på seg som «The World Record Track», men vi må langt tilbake i historien for å finne noe som ligner en verdnesrekord i høyde. Helt tilbake til 1961 da rumenske Iona Balas satte en uoffisell betsenotering for junior med 1.70. Kanskje på tide å gjøre noe med det i år?


Av Maurie Plant Oversatt og tilrettelagt av Morten Olsen